Sporcu Diyet Yapar mı?

Diyet denilince akla kibrit kutusu kadar peynir,  4 tane zeytin gibi söylemler geliyor. Onun için sporcu diyet yapar mı? sorusunu insanlar hayret ile karşılıyorlar. Oysa ki en sıkı diyeti sporcu yapmalı.

Sporcu Diyet

Sporcu Performansı Artırmak için Diyet Yapar

Bilindiği gibi farklı besin ögelerinin vücutta farklı etkileri vardır. Dolayısıyla ihtiyaç duyulan besin ögesinden zengin beslenmek sportif performans anlamında faydalı olacaktır. Bunun yanında dayanıklılık sporlarında doğru beslenilmediği takdirde uzun süren antrenman ve yarışmalarda vücut yorgunlukla mücadele edemeyecek müsabakayı yada antrenmanı yarım bırakmak durumunda kalabilecektir.

Uzmanlar sporcunun gelişim sürecini üç bölümde belirliyorlar. Bunlardan birincisi egzersiz, ikincisi beslenme ve üçüncüsü dinlenme şeklinde ele alınıyor. Dolayısıyla doğru zamanda doğru yüklenme egzersiz için ne kadar önemliyse, doğru dönemde doğru gıdaları tüketmekte bunun kadar önemlidir. Gece hayatı olan sağlıksız besinler tüketen bir sporcu ile dinlenme ve beslenmesine dikkat eden bir sporcu aynı genetik mirasa sahip olsalar ve aynı idmanı yapsalar dahi beslenme ve dinlenmesine dikkat eden bir sporcu daha başarılı olacaktır.

Bu anlamda ben beslenmeme dikkat etmiyorum ama şöyle antrenman çıkartıyorum yada başarılarım var demek doğru değildir. Genetik özellikleriniz bazı olumsuz durumlara tolerans gösteriyor olabilir.  Ama bu olumsuz durumları ortadan kaldırırsanız performansınız daha da artacaktır.

Sporcu Kilosunu Kontrol Etmek İçin Diyet Yapar

Tüm spor dallarında önemli olmak ile birlikte özellikle siklet sporlarında kilo kontrolü oldukça önemli bir konudur. Düzenli kontrol edilmeyen kilolar müsabaka öncesinde ciddi kilo alma ve verme olarak neticelenir. Bu durum ileri yaşlarda sporcular için ciddi sağlık problemlerini ortaya koyabilir.

Bununla birlikte sporcuların antrenman ve dinlenme günlerinin kalori miktarı belirlenmeli buna göre besin yüklemesi yapılmalıdır. Bunun yanında yapılan egzersizin türüne göre ihtiyaç duyulan besin türü de değişiklik gösterebilir.

Siklet sporları yapanlar ani kilo kaybı sebebiyle başarısızlık hikayesi olan bir çok sporcuyaşahit olmuşlardır.

Sporcu Sağlıklı Olmak İçin Diyet Yapar

Sporun amacının ömür boyu devam ettirilebiliyor olması ve sağlıklı olmak olduğu spor otoriteleri tarafından da kabul edilmiş bir konudur. Esas amacımız sağlıklı olmak olduğuna göre yaptığımız egzersizi ömür boyu devam ettirebileceğimiz, vücudumuza zarar vermeden sağlıklı bir şekilde yaşacağımız bir hayat düzenini ortaya koymalıyız. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bunun en önemli adımlarından bir tanesi beslenmedir. Bu sebeple sporcu sağlıklı olmak için beslenmesine mutlaka dikkat göstermelidir.

Sporcu Diyet Yapar mı ? Özet?

O zaman sporcu diyet yapar, sporcu diyet yapmalıdır ve bu şekilde performansını artırarak sağlıklı ve sporlu bir ömür geçirebilir şeklinde sporcu diyet konusunu özetleyebiliriz.