Kick Boks ta Gard Duruşları ve Duruşun Önemli

Kick Boks da dahil olmak üzere tüm mücadele sporlarında gard duruşu ve denge büyük önem arz etmektedir. Kick Boks için konuşacak olursak duruşunuz yapacağınız Point Fighting, Light Contact, Full Contact, K-1 Contact gibi alt dallara da uygun olmalıdır.

Bununla beraber bazı temel kurallar tüm duruşlar için geçerlidir. Türkiye Kick Boks Federasyonu için o dönemim eğitim kurulu başkanı Serkan BOZACI tarafından hazırlanan modül programında da ilk etap duruş ve yürüyüş ile başlamaktadır.

maxresdefault[1]

Kick Boks spor dalında diğer mücadele sporlarında olduğu gibi uygun gard ve duruş pozisyonundan sonra teknikler sağlıklı olarak uygulanabilmektedir.

Gard pozisyonunda ayaklar yaklaşık omuz boyu açık olmalı (sağ elini kullananlar için) sağ ayak hafif arkada ve parmak ucunda olmalıdır. Sağ ayağın parmak ucu sol ayağın topuğunu geçmemeli ve ayaklar birbirlerine paralel olmalıdır.

Vücut ağırlığı bazı hocalara göre ayaklara yarı yarıya dağıtılmalıdır. Bazı antrenörler ise arkadaki ayağa düşen ağırlığın %60 ön ayağa düşen ağırlığın %40 olması gerektiğini savunmaktadır.

Her iki görüşe göre de vücut ağırlığı tek ayağa verilmemelidir. Yüzde elli elli yada, yüzde kırka yüzde altmış olsun vücut ağırlığı ayaklara dağıtılmakta böylece hem öndeki ayak ile hem de arkadaki ayakla uygulanan tekniklerde vücut dengesi bozulmamaktadır.

Bundan sonraki önemli bir diğer konuda adım şeklidir. Kick boks yada boks yaparken uzun adımlar atmaktan kaçınılmalı mümkün olduğu kadar kısa adımlar ile giriş çıkış yapılmalıdır. Uzun adımlar hem kontra tekniklere maruz kalmanıza sebep olabilecek hem de dengenizin bozulmasına yol açacaktır.

 

Leave A Reply